Marka Tescili Ve Markanın Korunması
Marka, belirli bir işletmenin; bir nevi tüm varlığını temsil eden önemli bir işarettir. Bu denli bir öneme sahip işaret, özenle korunmalı ve yasal olarak tescil edilmelidir. Gerekli durumlarda, bunu kanıtlayabilecek bir belgeye sahip olunmalıdır. Marka tescili hakkında gerekli bilgiye sahip olmak ve gerekli işlemleri zamanında yaptırmak, markayı koruma altına almaktadır.
Markanın Korunması
Marka koruması, ürün veya hizmetlerinde marka kullanmakta olan gerçek marka sahiplerini koruyacak bir sistemdir. Belirli bir markanın gerçek sahibi, ilgili markayı ilk kez düşünen kişidir. Bir başka kişi tarafından düşünülmüş ve uygulanmış olan bir markanın, farklı kişiler adına tescili; iyi niyet kurallarına aykırıdır. Çünkü marka; bir işletmenin mal veya hizmetlerini, diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayıran en önemli işarettir.
Marka koruma adına, ilgili markanın tescil işlemlerinin kesinlikle yerine getirilmesi gerekmektedir. Girişimcilerin tüm varlıklarını ifade eden bu işaret ya da isimler, özel olarak korunmalı ve hukuki açıdan tescil altına alınmalıdır. Ancak bu şekilde, sorunsuz ve güvenli bir biçimde marka kullanımı sağlanabilir. Markanın tescil işlemleri ile marka tescili hakkında gereken tüm bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.
Marka Tescili Ne Anlama Gelir?
Tescilli bir markanın, tescilsiz markalara oranla; yadsınamaz derecede büyük avantajları vardır. Marka tescili nedir ? sorusu ve marka tescilinin önemi, tam bu noktada büyük önem arz etmektedir.
Marka tescili nedir ? sorusunun cevabı, kısaca; bir markanın, yetkili resmi kurum tarafından onaylanması ve kullanım hakkının kişiye verilmesidir. Tescil edilen markanın kullanımı hakkı; sadece o markayı tescil ettiren, markanın kurucusuna aittir. Marka tescili nedir ? sorusunun cevabı, kısaca bu şekilde açıklanabilir.
Marka Tescilinin Önemi
Marka tescil başvurusunun yapılması aşamasında incelenen ve uygun görüldüğü takdirde yayınlanan marka, sağlam bir temele sahip olur. Tescilli marka; hem resmi kurumların, hem de toplumun denetiminden geçmiş olmanın verdiği güvenle hizmet verir. Elinde resmi bir kurum tarafından verilmiş kanıtı olan kişi, haksız kazanç girişimlerini kolayca engelleyebilir. Aynı zamanda, bu tür durumlarda kişi; hukuken yaptırımlar uygulanmasını da sağlayabilmektedir.
Marka tescil ettirmekteki amaç; yalnızca başkalarının haksız kazanç sağlamasını önlemek de değildir. Bu sayede, haksız kazanç sağlıyor iddiası gibi iddialarla yolunuzun kesilmesinin de önüne geçilebilmektedir.
Marka tescilinin yapılmadığı durumlarda, sizin markanızla ayırt edilemeyecek derecede benzer ve tescilli bir marka bulunabilir. Bu marka sahipleri ya da işletmeler, size karşı yaptırımlar uygulatabilir. Bu yollarla, sizi dava yoluyla da hukuken engelleyebilirler. Tüm yatırımlarınız ve de çalışmalarınız, bir anda çok büyük bir risk altına girebilir.
Marka Tescili Nasıl Yapılır?
Marka tescili için, belirli adımların izlenmesi gereklidir. Kişilerin isimleri, sloganlar; yahut şekiller, sayılar veya her türlü işaretler; marka tesciline konu olabilir. Marka tescilindeki en önemli unsur ise; markaya konu olan işaretin, kesinlikle ayırt edici olmasıdır. Ayırt edicilik; marka tesciline konu olacak isim, işaret veya şeklin; tüm diğer markalardan bariz şekilde farklı olması kriteridir.
Marka tescili, marka tescili hizmetleri dahilinde; Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yapılmaktadır. Marka tescil süreci; kesinlikle doğru araştırma, takip ve de bilgi birikimini gerektirmektedir. Tescil aşaması ise, yaklaşık 1 yılı bulabilmektedir.
Markanın tescil koruması; tescil başvurusunun yapıldığı gün, saat ve dakika itibariyle başlamaktadır. Markanın tescil başvurusunun yapılmasının ardından, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından; gerekli şartların yerine getirilip getirilmediği kontrol edilmektedir. Bu durum, başvuru sahibine veya vekiline; resmi bir yazı ile ayrıca bildirilmektedir.
Marka Tescil Başvurusunda Gerekli Belgeler
Marka tescil başvurusu yapılırken, belirli bir şahıs adına ya da tüzel kişilik ve şirketler adına; işlemlerde ve gerekli belgelerde farklılıklar olabilmektedir. Tüzel kişi ve şirketler için, marka tescili başvurularında; genellikle şu belgeler ibraz edilmelidir:
– İlgili vergi levhası fotokopisi
– Şirketin imza sirküleri fotokopisi
– Tescili alınacak markayı ifade edecek logo
– Noter onayı gerekmeyecek şekilde düzenlenen vekaletname
Marka tescili hakkında şahıs başvurusu için de, genellikle şu belgeler gerekli olabilmektedir:
– Marka tescili alınacak marka kurucusunun kimlik fotokopisi
– Markayı ifade edecek logo
– Noter onayı gerekmeyecek şekilde düzenlenmiş vekaletname
Marka tescili işlemlerinde, logo ibrazı zorunlu değildir. Fakat marka logosu kullanılacaksa, kesinlikle özgün ve benzersiz bir logo seçimi yapılması gerekmektedir.
İsterseniz marka tescil sayfasına gidip daha fazla bilgi edinebilir veya iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Buradaki bilgiler aradığınız değil ise bu konudaki diğer makalemizi inceleyebilirsiniz.
- Hızlı İletişim
Endustriyel Tasarim Ve Desen Tescili hakkında ?
Endüstriyel Tasarım Ve Desen Tescili Hakkında Tasarım tescili halk tarafından bilinen tescil belge çeşididir. Ürün ve ambalajların tamamını kapsayan tasarım tescili belgesi; ürünü korumayı, kalite
Marka Tescili Ve Markanın Korunması Nasıl Olur ?
Marka Tescili Ve Markanın Korunması Marka, belirli bir işletmenin; bir nevi tüm varlığını temsil eden önemli bir işarettir. Bu denli bir öneme sahip işaret, özenle
Benzer Marka Takibi Hizmetleri Ve Önemi
Benzer Marka Takibi Hizmetleri Ve Önemi Benzer marka takibi hizmetleri ve önemi, Marka kelimesi iş dünyasında ve gündelik yaşamda sıklıkla duyduğumuz kelimelerden birisidir. Marka iş
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!