Endüstriyel Tasarım Ve Desen Tescili Hakkında
Tasarım tescili halk tarafından bilinen tescil belge çeşididir. Ürün ve ambalajların tamamını kapsayan tasarım tescili belgesi; ürünü korumayı, kalite statüsünü artırmayı ve pazarlamada faydalı olmasını sağlamaktadır. Ürünü her bakımdan etkileyen bu tasarım tescili hakkında merak edilen soruların(Tasarım tescilinin faydaları nelerdir? Nasıl Başvurulur? Endüstriyel tasarım ve desen tescili nedir? Tasarım tesciline konu olan ürüne ilişkin haklar nelerdir?) detaylarını inceleyelim.
Endüstriyel Tasarım ve Desen Tescili Nedir?
Tasarım tescili ve desen tescili halk arasında bilinen ismi ile ürünü koruyan tescil belgesidir. Literatürde yer verilen ismiyse ‘endüstriyel tasarım tescili’ olmaktadır.
Endüstriyel tasarım ve desen tescili nedir? Endüstriyel desen tescili olarak da bilinen tescil belgesinin; Herhangi bir ürünün tamamı veya belirli bir kısmı için(Biçim, renk, çizgi, şekil vb.) ayırt edici özellikleri ele alınarak kanunda size aitliği korunmaktır. Ürünü tescilleme durumu ayriyeten ürüne katkı da sağlamaktadır. Esas amacıyla ürünü korumayı hedeflerken; pazarlamada daha stratejik bulunmasını sağlar. Tescille beraber ürüne ilişkin haklar da sağlanmaktadır. Tescil alan ürün neticesinde hukuki hakları bulunan ürünün çalınması, kopyalanması yada uyarlanması gibi durumların söz konusu olmayacağı da ekstra kazanım olacaktır. Ürünün tescil edilmesi durumunda ise pazarlamaya ek ürüne ve ürün sahibine prestij de kazandırmaktadır.
Tasarım Tescilinin Pazarlamaya Katkısı
Sektör gözetilmeksizin her alanda rekabet sistemi ürünlerin değerini katbekat artırmaktadır. Kaliteli ürün bulundurmanın ve ürünü başarılı pazarlama kaynaklarının sağlanmasının, rekabette ürünü öne taşıdığı söylenebilir. Bununla beraber tasarım tescilinin önemi de artmaktadır. Piyasada tasarım hırsızlığı, kopyalanması, düzenlenerek tescil alınması gibi durumların sık sık yaşandığı gözlemlenmektedir. Bunun önüne geçebilmek adına tasarım tescilini almanız durumunda ilaveten ürününüze kalite kazandırmış olacaksınız. Bu durumuysa doğrudan pazarlamaya bağlamak yanlış olmayacaktır. Tasarım tescili neticesinde ürünü pazarlama aşaması daha sağlıklı sonuçları ile yer almaktadır. Diğer yandan rakip firmaların arasından ayrılmak amacıyla da tescil alınmaktadır.
Özellikle tescilin alınması durumunda ‘tercih edilen’ statüde prestij kazanmak mümkün hale gelecektir. Elbette ki ürünün talep yoğunluğu, tescilli ürüne yönelik olacaktır.
Endüstriyel Tasarım Tescilinin Faydaları
Endüstriyel tasarım ve desen tescili nedir? sorusuyla beraber tescilin ürüne neler kattığı, ürünü nasıl koruduğu soruları da önemli olmaktadır.
Genel itibari ile ürünü üçüncü kişilere karşı koruyan tescil belgesi; ürüne dair pek çok fayda da sağlamaktadır. Kaliteyi artıran bir unsur olmasıyla birlikte piyasada taklitlerin kullanımını da engeller. Piyasada tescillenmemiş ürünlerin pek çok firmada kullanıldığı, üretildiği ve ithal edildiği görülmektedir. Bu durumu engelleyebilmek için ayrıcalıklı fırsat olan desen tescili bulunmaktadır.
- Tescil almış tasarımlar genel manada özgün tasarımlar sınıfına dahil olmaktadır. Dolayısıyla özgün tasarıma sahip bir ürünün tercih edilir olma durumu kuvvetli muhtemeldir.
- Piyasada benzeri ürüne rastlanılması durumunda tescil sahibi adı altında esas haklara sahip kimse olarak bulunmaktasınız.
- Firmaların temel politikası olan güven unsuru için tescilli ürün doğru çözümlerden biri olmaktadır. Tescili bulunan ürünün doğrudan firmanıza güven oluşturduğunu belirtmek gerekir.
- Tescil alınması durumunda benzeri ürünlerin kullanımı mümkün olmayacağından; taklitlerin de piyasada yer alması engellenmektedir.
Belirtilen faydaları neticesinde endüstriyel tasarım tescilinin ürüne ve sahibine prestij kazandırdığı da söylenebilmektedir.
Tasarım Tescilinin Kanundaki Yeri
Ürüne tasarım tescili sağlamak amacıyla başvurulan belge neticesinde; gerçek ve tüzel kişilikler, üçüncü kişilerin izinsiz ürünün kullanımını engellemektedir. İzinsiz kullanma, pazarlama, ithal etme ya da tamamıyla bu amaçlara hizmet edecek amaçla elde bulundurma konusunda da hukuki işlemler için hakkı saklı bulunmaktadır(554 Sayılı Endüstriyel Tasarımların Korunması Kanununda Yönetmelikte; kanun hükmünde kararnameye dayandırıldığı belirtilmiştir.). Ürün için tasarım tescili yaptırmanız durumunda hukukta yer alan bu haklarınız bulunmaktadır.
Tasarım Tescili Başvurusu
Tasarım tescili başvurusu Türk Patent Enstitüsü tarafından sağlanmaktadır. Ayrıca enstitünün belirlemiş olduğu kuruluşlar tarafından da tescil başvurusu sağlanabilmektedir. Tasarım tescil başvurusu iki farklı şekilde ele alınmaktadır.
- Yenilik adı altında tescil ve
- Ayırt edici nitelik adı altında tescil.
Tasarım tescili uluslararası bağlamda bulunmadığından dolayı ülkeyi kapsayan şekilde tescili sağlanmaktadır. Yenilik tescili içinse muhakkak dünya üzerinde 1 yıllık süre itibari ile piyasada yer almamış olması gerekmektedir. Tescil başvuruları için değişiklikler söz konusu olabileceği için ürüne ilişkin tescille alakalı bilgilere hakim olmak gerekmektedir.İsterseniz endüstriyel tasarım tescili sayfasına gidip daha fazla bilgi edinebilir veya iletişim sayfamızdan bizimle iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.
Buradaki bilgiler aradığınız değil ise bu konudaki diğer makalemizi inceleyebilirsiniz.
- Hızlı İletişim
Endustriyel Tasarim Ve Desen Tescili hakkında ?
Endüstriyel Tasarım Ve Desen Tescili Hakkında Tasarım tescili halk tarafından bilinen tescil belge çeşididir. Ürün ve ambalajların tamamını kapsayan tasarım tescili belgesi; ürünü korumayı, kalite
Marka Tescili Ve Markanın Korunması Nasıl Olur ?
Marka Tescili Ve Markanın Korunması Marka, belirli bir işletmenin; bir nevi tüm varlığını temsil eden önemli bir işarettir. Bu denli bir öneme sahip işaret, özenle
Benzer Marka Takibi Hizmetleri Ve Önemi
Benzer Marka Takibi Hizmetleri Ve Önemi Benzer marka takibi hizmetleri ve önemi, Marka kelimesi iş dünyasında ve gündelik yaşamda sıklıkla duyduğumuz kelimelerden birisidir. Marka iş
Henüz yorum yapılmamış, sesinizi aşağıya ekleyin!